golv och kakel logo

ROT & RUT

Vad är ROT?

ROT är en förkortning för de tjänster där du som privatperson kan få skattereduktion för, det vill säga renovering, om- och tillbyggnad. Avdraget kan användas för arbetskostnader, inklusive moms, men inte för materialkostnader.

Du har rätt till ROT-avdrag om arbetet utförs i en fastighet som du äger under tiden arbetet pågår och bor helt eller delvis i. Du kan även få rotavdrag för ditt fritidshus samt dina föräldrars bostad om det är du som står för arbetet samt äger helt eller delvis bostaden.

 

Rotavdraget är en skattereduktion som gör att du kan dra av 30% av arbetskostnaderna, inklusive moms, för renoveringar och underhåll av ditt hem. Detta innebär att om du till exempel anlitar en hantverkare för att renovera badrummet i ditt boende för 100 000 kr, kan du dra av 30 000 kr på din deklaration.

Vi hjälper dig med din ansökan

När arbetet är utfört och du har betalat din faktura ansöker vi på Golv och kakel AB om utbetalning från Skatteverket. Reglerna för vilka arbeten som ger rätt till rotavdrag är olika för småhus, bostadsrätt och ägarlägenheter. Tillsammans med oss på Golv och kakel AB ser vi över vad som gäller för just ert arbete och drar av arbetskostnaden på fakturan.

Det finns vissa begränsningar för rotavdraget. Du kan bara dra av upp till 50 000 kr per person och år, och avdraget kan bara göras för arbete på din bostad eller på en bostad som du äger tillsammans med någon annan. Dessutom måste arbetet utföras av en behörig hantverkare som är momsregistrerad och betalar skatt i Sverige.

Fördelar med ROT avdrag

Det finns flera fördelar med rotavdraget. För det första kan det hjälpa dig att spara pengar på renoveringar och underhåll av ditt hem. Genom att dra av en del av arbetskostnaderna kan du minska kostnaderna för dina projekt och göra det mer överkomligt att göra de förbättringar du behöver eller vill ha.

För det andra kan rotavdraget öka värdet på ditt hem. Genom att göra renoveringar och underhåll kan du förbättra kvaliteten på ditt hem och göra det mer attraktivt för potentiella köpare. Om du någonsin bestämmer dig för att sälja ditt hem kan du dra nytta av högre priser och bättre avkastning på din investering.

För vidare information besök www.skatteverket.se

Har du ett projekt du behöver hjälp med?

Platsbesök

För att resultatet ska bli bra krävs ett minst lika bra förarbete. Detta förarbete startar alltid med ett kundbesök hos dig och anledningen är enkel; vi vill förstå.

Att förstå just era behov är en minst lika viktig del som att på plats göra en relevant bedömning av projektets omfattning och rådande förutsättningar. Detta är oerhört svårt att göra på något annat sätt än genom platsbesök, om man vill vara säker på att lämna en rättvis offert. En offert så nära verkligheten som möjligt vinner båda parter på. Vi vill träffas. Vill du?